30 Aralık 2013 Pazartesi

EBRULİ BERE


         Bu bereyi Alize Burcum ip ve 6 numara şiş ile 28 ilmek başladım.ilk 8 ilmek haroşa - 12 ilmek düz - 8 ilmek haroşa olarak örneğini kurdum.6. sırayı örerken ve diğer her altıncı sırada  8 ilmek haroşayı ördüm. 12 ilmek düzü kestim.son 8 ilmek haroşayı ördüm.Sonraki ters sırada 8 ilmek haroşayı ördüm ve kestiğim 12 ilmeği artırdım. 8 ilmek haroşayı ördüm.
          Bu şekilde düz kısımlar 19 tane oluncaya kadar ördüm.(başlangıç ve sondaki düz ördüğüm kısımlar dahil) ve kestim.Haroşa sırası 76 diş oldu. Enine 76 ilmek alarak düz örmeğe başladım. 15 sıra düz ördüm.Sonraki 6 sıra 2 düz 2 ters ördüm. Sonra düz ve tersleri beraber örerek 1 düz 1 ters ördüm.daha sonra 2 ilmeği beraber örerek  ilmekleri 10'a düşürdüm ve hepsini tığa geçirip birden topladım ve bereyi örerek birleştirdim.
       Başlangıçtaki düz kısmını kendi etrafında bir kere çevirdikten sonra düz kısımları birbirinin içerisinden geçirerek burgu kısmını oluşturdum.

     Berenin birleşim yerini bir çiçekle süsleyebilirsiniz.Ben güzel oldu diye çiçek yapmadım. Berenin ön kısmı çok güzel görünüyor. Bir de bu bereyi yaparken örülecek kişinin başına uygun olarak kafaya tam oturması için ya düz sıralar ya da lastik kısmında eksiltme yapılabilir.


      Farklı bereler örmek için başlangıç kısmı bu şekilde örüp diğer kısmına değişik örnekler koyulabilir.

26 Aralık 2013 Perşembe

PEMBE BERE


              Bu bereyi Nakonun Süper İnci ipini iki kat yaparak 6 numara şiş ile ördüm. 40 ilmek başladım. 10 ilmeğini haroşa yaptım. Somraki 30 ilmeği de kazayağı denilen örnekten ördüm.

            Bereyi 40 ilmek başladıktan sonra ters sırada örneğini kurdum. 10 ilmek haroşa ördüm daha sonraki 2 ilmeği ters ördüm. Ama ters örerken önce ilk ilmeği değil de sonraki ilmeği sonrada ilk ilmeği ördüm.İlmekleri beraber şişten çıkardım. sonraki ilmeği 1 düz ördüm. Bu şekilde sırayı bitirdim.

         Düz sırasında da iki ilmeği düz ördüm ama bunda da yine önce 2. ilmeği daha sonra 1. ilmeği ördüm. Sonraki ilmeği 1 ters ördüm. Son 10 ilmeği yine haroşa ördüm.

        Bu şekilde uzunluğu kızımın başına olacak kadar örüp kestim. Keserken düz ilmekleri normal kestim. ters ilmeği şişten bırakıp. ilmeği öbür şişe geçirerek bir kez daha ördüm. Böylece bırakmış olduğum ilmeğin yerini de kesmiş oldum. Bu şekilde sıra sonuna kadar kestim ve sökmeden diktim. Çünkü söktükten sonra dikmek zor oluyor.
    Ponpon yapıp diktim.


      Daha sonra kızım atkısını da yap deyince 25 ilmek başlayarak atkısını başladım. Başta ve sonda 1 kenar ilmeği yaptım.2 düz bir ters olarak beredeki şekilde ördüm. Aynı şekilde keserken ters ilmekleri bıraktım. Bu atkı diğer sökmeli örülen örnekler gibi sökülürken fazla uzamıyor. Eğer örmek isterseniz istediğiniz uzunlukta örün. Ben uzar diye kısa ördüm ama söktükten sonra fazla uzamadı.






      Bu bereyi de Alizenin kalın bordo renkte ipiyle ördüm. Normalde 8 numara şiş ile örülüyordu. Ama ben 7 numara şiş ile ip kalın olduğu için 32 ilmek başladım.

     8 ilmek haroşa 2 ilmek düz 1 ilmek ters olarak örneği kurdum. Bir yumak ipten tam bir bere çıktı. Ama ponponu hariç .Ponpon da yapmak isterseniz 1 adet daha ip almanız gerekiyor. Ben evde aynı renkte ipim olduğu için ip almama gerek kalmadı. Bunun için çok mutlu oldum. Örgü örerken en sinir olduğum şey örgünün bitmesine yakın ipin bitmesidir.

16 Aralık 2013 Pazartesi

KIRMIZI BERE

                  Beğendiğim bere modellerinden biri de budur. Örülmesi de çok zevkli ve çabuk bitiyor.
           Bu bereye başlarken 5 zinçir çekip birleştirdim. 13 tane ipliği bir kere dolayarak trabzan yaptım. Daha sonraki sırada trabzanların (Bir önceki bere örneğinde olduğu gibi) önden alarak trabzan yaptım.Hemen yanındaki deliğe de bir trabzan yaptım. 

            Burada bir püf noktası var. Birleştirme yerine geldiğimde zincirin de önünden alarak bir trabzan yapıp birleştirdim.Daha sonra örnek kendiliğinden yanlış yapmadan ilerliyor.Diğer sıralara geçtiğimde aralara batarak artırma yaptım. Aralardaki trabzan sayısı 6 olunca berenin tepe kısmı bitmiş oldu.




          Daha sonra yukarıda görüldüğü gibi önden aldığım trabzanların hemen yanına batarak 3 tane trabzan yaptım.2 zincir çektim. 3 trabzan yaptım.İplik almadan örneğin ortasına battım.Sıra sonuna kadar bu şekilde ördüm.
         Bu sıra da bittikten sonra birleştirmeyi yaptıktan sonra 3zincir çektim.2 tane trabzanın üzerine arkadan alarak  2 dolgu yapıp hepsini birden çektim. 3 zincir çekip ipliksiz ortasına battım.3 zincir çekip 6 tane trabzanı arkadan alarak tığın üzerinde topladım ve bir kerede çektim. 3 zincir çekip örneğin ortasına ipliksiz battim.

        Yukarıdaki gibi 2 tam çiçek yaptıktan sonra  diğer örneğe geçtim.
   Örneğin yukarıdaki resimde görüldüğü gibi hem başlarına hem de aralarına batarak araya da 2 zincir çekerek trabzan yaptım.
     Daha sonraki sırada önce trabzanın önüne sonra arkasına bir tarabzan yapap aralarına 2 zincir çekerek yeni örneğe başladım. Bu örneği 7 sıra yaptım.katlayarak arkadan diktim. Örneğin bu kısmı 2 kat oldu. Daha sonra zinçirli kısmına ip geçirerek fiyonk şeklinde bağladım ve ortaya bu bere çıktı.
          Bu da daha önce kızım için ördüğüm beyaz bere .Bu berenin ipi ince olduğu için etek kısmındaki örneği 9 sıra yapmıştım.
           Örmek isteyenlere kolay gelsin.


                


12 Aralık 2013 Perşembe

BERE






    Dün akşam oturdum ve bu soğuk kış günlerinde çok çabuk ve zevkle yapabileceğiniz bir bere ördüm.Bu bereyi yıllar önce kendim için örmüştüm. Dün akşamda açıklamalı anlatabilmem için tekrardan ördüm.





              Önce 6 zincir çekip, birleştirdim..Buna 22 tane ipi bir kere dolayarak trabzan yaptım. Daha sonraki sırada ilk ilmeğin önünden içten geçirerek trabzan yaptım.Sonraki trabzanı araya batarak yaptım. Bu şekilde bir önden alarak bir araya batarak sırayı bitirdim.


            Sonraki 4 sırada bir önceki sırada önden aldığım ilmeği yine önden araya battığım ilmeği de arkadan alarak aralarına zincir çekmeden  ördüm.

             4 sırayı bu şekilde ördükten sonra aralarına 1'er zinçir çekerek aynı şekilde bere bitene kadar ördüm.18 sıra olunca diğer örneğe geçtim.Bereyi başınıza takarak uzunluğunu ayarlarsanız daha iyi olur.




                 Yukarıdaki resimde birleşim yerini görüyorsunuz.

                 Daha zonraki sırada 2 zincir çekerek ilmeklerin arasına batıp trabzan yaparak sırayı bitirdim.


              Birleşim yerini yaptıktan sonra 2 zincir çekerek bir sonraki deliğe ipliksiz olarak battım. 2 kere ip dolayıp bir kerede çekerek fıstığı yaptım. Araya zinçir çekmeden önceki deliğe aynı şekilde fıstık yaptım.Bir şekli yaptıktan sonra diğer şekile geçince araya 1 zincir çektim.




       Diğer sırayıda fotoğrafta görüldüğü gibi aynı şekilde yaptım.
        



          Son sırayı tek fıstık yapıp 3 zincir çekip aynı yere battom ve ip almadan fıstıkların ortasına battım.Daha sonra bir çiçek yaptım.Berenin  alt kısmın katlayarak diktim.

            Benim bu ördüğüm berenin ipi çok kalındı. Onun için kalıp gibi duruyor.







            Bu da benim daha önce kendim için ördüğüm bere. Bu bereyi daha ince iple örmüştüm. Siz de ince iple örmeyi düşünürseniz. Berenin ortalarına doğru aralardaki zincir sayısını 2'ye çıkarın ki çok sıkı olmasın. Sıra sayısı da daha fazla oluyor.Kalın ip olunca sıra sonuna kadar 1 zincir yeterli oluyor.



            Bu da ördüğüm başka bir bere.