20 Ocak 2014 Pazartesi

HAŞHAŞLI REVANİ





MALZEMELER:

3 adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı sıvı yağ
1 su bardağı irmik
1 su bardağı haşhaş
1 su bardağı süt
1.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

ŞERBETİ:

2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
yarım limon suyu

ÜZERİ İÇİN:
1 paket krem şanti
1 su bardağı süt

YAPILIŞI:

     Önce şerbet yapılır. Kaynamaya şaldıktan sonra 5 dakika daha kaynatılır, limon suyu sıkılıp bir taşım daha kaynatıldıktan sonra altı kapatılır.

    Yumurta ve şeker iyice çırpılır. Daha sonra süt sıvı yağ konulup şekerin iyice erimesi sağlanır. Diğer malzemeler konup karıştırılır.
   Büyük borcam yuvarlak tepsi margarin ile yağlanıp unlanır ve karışım tepisye dökülür.175 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
   İlk sıcaklığı geçtikten sonra soğuk şerbet tatlının üzerine dökülür.Tatlı soğuduktan sonra krem şanti yapılıp tatlının üzerine dökülür. İsteğe göre süslenir. Afiyet olsun.
      NOT: Bu ölçü yuvarlak borcama tam geliyor.Hem kalınlığı tam oluyor, hem de şerbeti tam çekiyor.

17 Ocak 2014 Cuma

TUNUS İŞİ ÇOCUK BERESİ


             Bu bereyi nakonun süper inci pembe ipi ve 5 numara tığ şiş ile ördüm.
             101 tane zincir çekerek bereye başladım. 5 sıra ters örgü örerek lastik kısmını yaptım. Daha sonraki sırada 12 düzden sonra 2 ilmeği çapraz ördüm. (Yani önce öndeki ilmeği değil yanındaki ilmeği daha sonra da öndeki ilmeği ördüm.) Sonra 13 düz 2 çapraz 13 düz 2 çapraz 13 düz 2 çapraz 13 düz 2 çapraz 13 düz 2 çapraz ve 12 düz ile sırayı tamamladım.
      Bu şekilde 11 sıra ördüm.12. sırada kesme işlemlerine başladım. Eğer ipiniz kalınsa 8 sıra örmeniz yeterli olacaktır.


         Kesme işlemini yaparken 1 ilmek aldım sonraki ilmeğin iki tanesini birden ördüm.Her 2 çaprazdan sonraki düzlerde bu kesme işlemini tekrarladım.Daha sonraki sırada kesme işlemin başta değil 2 çapraz ilmekten önceki ilmeklerin 2 tanesini birden örerek kesme işlemini yaptım.Hep böyle şaşırtmalı olarak bir başta bir çapraz ilmeklerden önce kesme işlemlerini yaptım. İlmekler azalınca tığla hepsini birden topladım.Tığla bereyi örerek birleştirdim.
         Sıra kulak kısmına geldi. Başlangıçtan itibaren 15. sırada 20 ilmek ters örerek başlasım. 1 sıra örüp diğer srada 2 baştan ilmekeri kestim. Bu şekilde ilmekleri azaltarak ördüm. Diğer tarafta da aynı işlemi uyguladım.Uç kısımlarına zincir çektim.

    Süslemek için tchibodan aldığım örgü aparatını kullandım. Örgü aparatıyla yaptığım zincirle bereyi süsledim. Tepesini ve bağcıkların uçlarını ponpon yaparak süsledim.Ponponları da ponpon yapma aletiyle yaptım. Bir sonraki yayınımda onun da nasıl yapıldığını paylaşacağım.


      Bu berenin örneğini ablamdan (Duygu ÇİÇEKLİ) aldım. Çocukların kafasına tam oturuyor ve çok güzel görünüyor. Yapmak isteyenlere kolay gelsin.


12 Ocak 2014 Pazar

İRMİK HELVASI





MALZEMELER:

2 su bardağı irmik
2 su bardağı toz şeker
4 su bardağı su
200 gram margarin
yarım çay bardağı zeytinyağı
1 paket çam fıstığı(dolmalık fıstık)

YAPILIŞI:

     Önce margarin eritilir zeytinyağı katılır. Çam fıstıkları yağda biraz kavrulur daha sonra irmik katılır ve kavrulur. Bu arada 4 su bardağı su ile 2 su bardağı şeker eriyene kaynatılır. Kavrulan irmiğin üzerine sıcak olarak dökülür ve kısık ateşte çekmesi sağlanır.Şerbetini dökerken dikkatli olun. Kapağını kapatarak az açıp aradan dökün.Yoksa yanabilirsiniz. Şerbet sıcak olduğundan buharı elinizi yakabilir. Daha sonra 1 yemek kaşığı kadar şeker helvanın üzerine dökülüp karıştırılır ve altı kapatılarak 5 dakika kadar ağzı kapalı olarak dinlendirilir. İsteğe göre şekillendirilir.

    Benim yıldız şekilli bir kalıbım vardı .Helvayı onunla şekillendirdim.Üzerini çam fıstığı ile süsledim.

   Not:  Ben çam fıstığı almayı unuttuğum için bu gün yaptığım helvaya katamadım.Bu helvaya çam fıstığı çok yakışıyor.

   Herkesin kandilini kutlarım.Afiyet olsun.





1 Ocak 2014 Çarşamba

HAZIR BAKLAVA YUFKASINDAN TATLI



                 Bu tatlıyı yılbaşı için yapmıştım. İnsanın çok vaktini almayan, çıtır çıtır bir tatlı oluyor. Denemenizi tavsiye ederim. Yufka açmaya üşenen hanımlar için çok pratik.

MALZEMELER:
1 Paket baklavalık yufka
6 subardağı toz şeker
5 su bardağı su
yarım limon suyu
içi için ceviz ve ya fıstık
üzeri için 1 adet margarin

YAPILIŞI:

     Ben önce şerbetini hazırladım. Malzemeleri koydum. kaynamaya başladıktan sonra limon suyunu katıp 10 dakika kaynatım.
    Daha sonra yufkayı açtım. Hepsini ortadan ikiye kestim. Kullanacağım yufkaları alıp diğer yufkaları kurumaması için poşetin içerisine koydum.Fıstığı yufkanın baş tarafına boylu boyunca koydum. 5 adet yarım yufkayı alarak sardım. sonra istediğim uzunlukta kesip tepsiye dizdim. Bütün yufkaları bu şekilde yaptıktan sonra 1 adet margarini eritip, tatlının üzerine gezdirdim.200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirdim.
   İlk sıcaklığı geçtikten sonra soğuk şerbeti sıcak tatlının üzerine döktüm. Şerbetini çektikten sonra üzerini fıstık ile süsledim.