24 Şubat 2014 Pazartesi

ISPANAKLI BÖREK



MALZEMELER:

6 Adet yufka
1.5 su bardağı süt
1 subardağı sıvı yağ zeytinyağı karışımı
1 yumurta
2 kaşık yoğurt

İÇ MALZEMESİ:

1/2 kg ıspanak (sapları ayıklanmış)
sıvı yağ
1 adet soğan
kimyon
tuz
salça
biber

YAPILIŞI:
   Böreğin önce içini hazırladım. Soğanları yağla kavurdum.Salçayı ekledim. Daha sonra doğradığım ıspanakları ekledim. Tuzunu, biberini, kimyonunu kattım. Ispanaklar suyunu çekene kadar kavurdum. Soğumaya bıraktım.
     Süt ile sıvı yağı karıştırdım. Yoğurt ve yumurtayı bu aşamada katmadım.

       Yufkaları açtım. 4'e böldüm. Süt ve yağ karışımından üzerine sürdüm. Yufkanın geniş tarafına ıspanaklı harçtan koydum.Bol olarak dar uca kadar sardım ve kendi etrafında döndürdüm.
       Yağlanmış tepsiye dizdim. Yufkalar bittikten sonra kalan süt yağ karışımına yoğurt ile yumurtayı katarak karıştırdım ve böreklerin üzerine döktüm. Çörekotu ve susam ile süsledim.

    Börekler piştikten sonra diğer fırın tepsisini fırından çıkan börek tepsisinin üzerine ters şekilde kapattım. Börekler kuru olmasın diye. Böreklerin ilk sıcaklığı geçtikten sonra servis tabağına dizdim.




10 Şubat 2014 Pazartesi

EBRULİ İPTEN BERE BOYUNLUK TAKIMI




KULLANILAN MALZEMELER:
Nako Safari Ebruli ip 2 yumak
5 numara 5 şiş

BERE: Her şişe 25 ilmek atmak suretiyle 100 ilmek başladım.14 sıra 1 düz 1 ters lastik ördüm. daha sonraki sırada belli aralıklarla 45 ilmek artırdım ve örneği kurdum.

 5 ters-8 düz(burgu olacak)-5 ters-11 düz(burada düzleri örmeden öce bir ilmek atarak artırma yaptım.Sonraki 2 ilmeği birlikte örerek kestim.9 ilmek düz ördüm.Sondaki 2 ilmeği beraber örerek kestim. 1 ip dolayarak artırma yaptım.Örnek 1 artırma 9 düz 1 artırma oldu)5 ters-8 düz-5 ters-11 düz-5 ters-8 düz-5 ters-11 düz-5 ters-8 düz-5 ters-11 düz-5 ters-8 düz-5 ters-11 düz olarak örneği kurdum. Her 8 sırada burguları yaptım.5. burguyu yaparaken ajurlu örnekte artırma yapmadan iki yandan kesme işlemine başladım.6. burguyu yaptıktan sonra aradaki 5 ters ilmekleri keserek azalttım.ilmek sayısı 12 yada 10'a inince tığla hepsini birden birleştirdim.

Not: Bu bereyi 5 şişle ördüğüm için 1 sırada örneği kurup diğer sırada tersi ters düzü düz olarak ördüm.Çünkü 5 şişle örgü yaparken hep düz sıra örülüyor.

BOYUNLUK:Her şişe 28 ilmek atarak 112 ilmek başladım. 10 sıra 1 düz 1 ters lastik ördüm.Daha sonraki sırada ilmekler 145 olana kadar hem artırıp hem örneği kurdum. Bereyi nasıl ördüysem aynı şekilde ördüm. 5 tane burgu yaptıktan sonra belli aralıklarla keserek ilmekleri başladığım 112 ilmeğe düşürüp aynı zamanda 1 ters 1 düz lastiği 10 sıra ördüm ve boyunluğu bitirimiş oldum.
 
   Yapmak isteyenlere kolay gelsin.


   Bu bere ve bounluk düz renk bir iple örüldüğü zaman örnek kendini daha güzel gösterir. Benim ördüğüm zaman evde bu ipten olduğu için bununla başladım.