28 Mart 2014 Cuma

TUNUS İŞİ LİF


YAPILIŞI:

   Tığ şiş ile 34 zincir çektim. Bir sıra ördükten sonra ikinci sırada son iki ilmeği örmedim. Sonraki sırada yine son iki ilmeği örmeden ilmekleri topladım. İlmek sayısı bire inene kadar bu şekilde ördüm. Daha sonra diğer renteki ipe geçtim. Bunu örerken 4 tane zincir çektim.aynı yere batıp ilmeği içinden geçirdim.Renk geçişlerinde geride kalan ip ile örülen kısmın üzerine 4 zincir çektim, aynı yere battım aynı zamanda lifin kenarı da yapmış oldum.Son dilimi de bitirdikten sonra lifi dikerek birleştirdim. Ortasına çiçek yapıp dikerek lifi bitirdim.




      Bu lif istenilen sayıda yapılabilir. Hatta daha büyük başlanarak paspas ya da minder de yapılabilir. Görünüşü çok güzel oluyor.





İMAM SARIĞI




MALZEMELER:

4 Adet yumurta
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı su
1/2 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

KREMASI İÇİN:

3 su bardağı süt
1/2 su bardağı şeker
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı nişasta
1 paket vanilya

ÜZERİ İÇİN:

1 paket kakaolu krem şanti
1 su bardağından biraz az süt

KENARI İÇİN

Hindistan cevizi

YAPILIŞI:

       Öncelikle şeker ve yumurta mikserle köpürünceye kadar çırpılır. Diğer malzemeler katılıp, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dökülür.180 derecelik fırında pişirilir.
       Keki pişerken kreması yapılır. Piştikten sonra soğumaya bırakılır. Daha sonra bir tabağın içerisine su konlur. Su bardağı önce suya batırılır, sonra kek kesilir.
   Bir kek alınır arasına krema sürülür, üzerinde diğer kek parçası kapatılır. Kenarlarına bıçakla krema sürülür ve hindistan cevizine bulanır.Tepsiye dizilir. Bu şekilde kekler bittikten sonra krem şanti yapılıp üzerine sürülür.

       Ben üzerine krem şanti sürmeyi tercih ettim. Ama eğer çikolatanız varsa onu benmari usulü eritip üzerine dökebilirsiniz.

      Yapmak isteyenlere kolay gelsin.


24 Mart 2014 Pazartesi

LİF


 YAPILIŞI:
        Life 10 zincir çekilip birleştirilerek başlanır. Üzerine aralarına 2 zincir çekerek 3 kere ip dolayarak 12 tane fıstık yapılır.Daha sonraki sırada bir zincirin ortasına arasına 2 zincir çekilerek 2 fıstık yapılır. diğerine 2 zincir çekilerek 1 trabzan yapılır. Sıra sonuna kadar böyle devam edilir.
      Diğer sıralarda da trabzanlar birer atırılıarak örmeğe devam edilir.Başlangıç sırası hariç 8 sıra örüldükten sonra fıstıklar artırılmaya başlanır. Her iki tarafta fıstıklar artırılır, aralarına birer zincir çekilir, trabzanlar eksiltilir.
      Son sırada diğer ipliğe geçilir.
      Son sırada aralarına birer zincir çekilerek trabzan yapılır. 3 zincir çekilerek tepelerine batılır.Yeri gelince alt kısımlara doğru 3 zincir çekilip ipliksiz çekilerek biye yapılır.yapılır.

      Yapmak isteyenlere kolay gelsin.



20 Mart 2014 Perşembe

KADAYIFLI MUHALLEBİ


MUHALLEBİ İÇİN MALZEMELER:

1,5 Litre süt
1,5 su bardağı şeker
10 tatlı kaşığı dolusu un
10 tatlı kaşığı dolusu nişasta
1 paket vanilya
1 paket krem şanti

KADAYIF İÇİN MALZEMELER:

350 gram kadayıf
4 çorba kaşığı dolusu şeker
6 çorba kaşığı tereyağı ya da margarin (ben sarıyağ kullandım)
1 su bardağı dövülmüş fındık içi


YAPILIŞI:

         Öncelikle dondurucudan çıkardığım kadayıfları ufalayarak geniş bir tavaya aldım. Kadayıflar dondurucuda olunda daha güzel ufalanıyor. Üzerine margarin ve şekeri koydum ve devamlı karıştırarak kavurdum. Kızarmasına yakın fındığı üzerine döktüm. Biraz da böyle karıştırdım. Soğumaya bıraktım.

       Muhallebiyi yaparken şeker,nişasta ve unu tencereye aldım. Sütten 1 su bardağı krem şanti yapmak için ayırdım. kalan sütü tencereye döktüm.Muhallebi kıvamı alana kadar pişirdim. Ocaktan aldıktan sonra 1 paket vanilyayı katarak karıştırdım.Muhallebiyi soğumaya bıraktım. Kabuk bağlamaması için sık sık karıştırdım.
        Ayırdığım 1 su bardağı süt ile krem santiyi karıştırdım.
       İyice ılınan muhallebinin üzerine döktüm.
      Mikserle iyice karışana kadar çırptım.
      Kıvamı çok güzel oldu. İnsanın bu haliyle bile yiyesi geliyor.Çok artımlı oluyor. Bu tarifle ben bir kare borcamda, bir dikdörtgen borcam da, iki tane de kasede yaptım.
       Kaselerin altına kadayıftan koydum.
     Üzerine muhallebiden koydum.Onun üzerine kadayıf, onun üzerine muhallebi ve en üste bir kat daha kadayıftan koydum.Buzdolabında bir gece beklettim. Servis yapacağım zaman bıcakla kenarlarından geçim ve tabağa ters çevirdim.
      Bocamda yaptıklarımın altına kadayıf, üzerine muhallebi ve onun üzerine tekrer kadayıf koydum.
      Deneyin pişman olmayacaksınız.

18 Mart 2014 Salı

PASTANE ŞEKERPARESİ


MALZEMELER:

250 gram margarin yada tereyağı
2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1/2 su bardağı irmik
1/2 su bardağı toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Aldığı kadar un

ŞERBETİ:
4 su bardağı şeker
4 su bardağı su
yarım limon suyu

YAPILIŞI:

     Öncelikle şerbeti hazırlanır. kaynamaya başladıktan sonra 10 dakika kısık ateşte kaynatılıp soğumaya bırakılır.
    Yumurta ve şeker çırpılır yumuşak margarin ve diğer malzemeler katılarak yumuşak bir hamur elde edilir. Oval olarak şekil verilir.Yumurta sarısı sürülüp çatalla iz yapılır. 200 derecelik fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirilir. Sıcak tatlıya soğuk şerbet dökülür. Hindistan cevizi veya fıstık ile süslenir.
    Bu tarifi denedikten sonra kesinlikle pastaneden şekerpare almazsınız.


   

12 Mart 2014 Çarşamba

ISLAK KURABİYE





MALZEMELER

125 gram margarin ya da tereyağı(yumuşak)
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı toz şeker
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3 yemek kaşığı kakao
Aldığı kadar un


ŞERBETİ İÇİN

1.5 çay bardağı şeker
1.5 çay bardağı su
1 çay kaşığı limon suyu


YAPILIŞI:

    Önce şerbetin malzemeleri 1 taşım kaynatılarak soğumaya bıraklılr.
    Margarin, sıvı yağ, yumurta, şeker iyice karıştırılır. Daha sonra un, kakao, kabartma tozu, vanilya katılarak yumuşak bir hamur elde edilir.200 dercelik fırında pişirilir.
    Fırından çıktıktan sonra soğuk şerbete batırılır ve 3-4 saniye tutulduktan sonra çıkarılarak servis tabağına alınır. Şerbet içinde fazla bekletilmez yoksa dağılır. Üzeri süslenerek servis yapılır.

10 Mart 2014 Pazartesi

TUNUS İŞİ ROBADAN RENKLİ BEBEK HIRKASI




   Bu hırkayı Himalayanın pembe ve beyaz renkli ipiyle yaptım. 5 numara tığ şiş ile ördüm.Bu ipin özelliği tiftiklenmemesi.

YAPILIŞI: 78 zincir çekilir.
ÖN:13 ilmek örülür. 1 ilmek artırılır 2 ilmek örülür 1 ilmek artırılır.
KOL: 12 ilmek örülür. 1 ilmek artırılır 2 ilmek örülür 1 ilmek artırılır.
ARKA: 20 ilmek örülür.1 ilmek artırılır 2 ilmek örülür 1 ilmek artırılır.
KOL: 12 ilmek örülür. 1 ilmek artırılır 2 ilmek örülür 1 ilmek artırılır.
ÖN: 13 ilmek örülür.
           Önlerdeki ilk 5 ilmek bir ters bir düz örülür. 8 ilmek düz örülür.İlk beş sıra bir ters bir düz diğer sırada tersin üzerine düz düzün üzerine ters örülür.Artırmalar yapılır. 8. sırada pembe renkli iple bir sıra düz sonraki sıra ters örülerek şerit yapılır.18 sıra sonra artırmalar bitirilir.Bu arada her 14. sırada ilik açılır.
 
        Kolları örerken her 3. sırada iki taraftan birer ilmek kesilir.
     Her dört sırada bir renk değiştirilerek örnek koyulur.
    Örneği yaparken her 6. ilmekte aşağıya doğru ilmekler alınarak örülür.



        Daha sonra örerek yukarıya çıkılır. Her renk geçişlerinde direkler çapraz olarak aşağıya doğru örülerek yapılır.
 
 
        Kollar bittikten sonra beden de aynı şekilde örülerek bitirilir. İlmeklerin sayısını ayarlarken altının katları olarak  sayıyı ayarlamanız gerekiyor. Eğer sayılar tutmazsa arada bedende ilmekleri artırarark sayıyı ayarlayabilirsiniz.


 
 
 


 





UMAÇ HELVASI





MALZEMELER:

250 gram margarin ya da tereyağı
2 kaşık dolusu sarıyağ
1.5 su bardağı şeker
1.5 su bardağı su
4 su bardağı un
1 çaybardağı süt


YAPILIŞI:

  Öncelikle unu bir tepsiye döktüm. Üzerine 1 çaybardağı sütü aralıklarla serpiştirerek döküp elimle ovaladım. Bu şekilde umaçını yapmış oldum.Daha sonra unu elekten geçirerek iri tanelerle unu ayırdım.

       
   Tencereye yağları koyup erittim.
           Önce iri taneleri biraz kızarıncaya kadar kavurdum.Daha sonra diğer unun hepsini dökerek kısık ateşte kavurdum.



           Daha önceden 1 taşım kaynatıp soğuttuğum şerbeti kavurduğum karışımın içine döktüm. Şerbeti çekince ateşten indirdim. Biraz demlendikten sonra servis tabaklarına aldım.

     Bu tarifle 3 tabak helva çıktı.