9 Haziran 2014 Pazartesi

PRATİK TATLI


  Bu tatlı tarifi de komşum Nurcan TEKEL'den. Bu tarifi o kadar övdüki tarifi alır almaz denedim. Dediği kadar varmış. Çok güzel oldu.

MALZEMELER:
1 adet yumurta
1/2 su bardağı sıvı yağ
1/2 su bardağı şeker
1/2 su bardağı yoğurt
2.5-3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

ÜZERİ İÇİN.
İrmik, Haşhaş

ŞERBETİ:
2.5 Su bardağı şeker
3.5 su bardağı su
4-5 damla limon suyu

 YAPILIŞI:

   Öncelikle yumurta.şeker, yoğurt kabın içerisine konur ve şeker eriyene kadar karıştırılır. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilya katılır. Unun ölçüsünü 2.5-3 su bardağı verdim. Hamurun kıvamı yumuşak olacak ona göre ayarlayabilirsiniz.
 Çeviz büyüklüğünde ve ya biraz daha küçük yuvarlaklar yapılır ve bir kısmı irmiğe, bir kısmı da haşhaşa bulanarak yağlanmış tepsiye dizilir.180 derecelik fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  Hamur pişerken bir kabın içerisine şeker ve su konulur ve şeker eriyene kadar karıştırılır.Limon suyu sıkılır. Şerbetimiz hazır. Bu tatlının özelliği şerbetinin kaynamaması.
    Hamur piştikten sonra ilk sıcaklığının geçmesi beklenir ve şerbet üzerine dökülür.Isısını kapattığınız fırına sürülür ve şerbetini çekmesi beklenir.

     Dışı kıtır içi yumuşak ve hafif bir tatlı oluyor. Yapması da çok pratik. Yapmak isteyenlere kolay gelsin.


NOSTALJİ

 
   Bu örnekleri zamanında yapan, kullanan ya da ören var mı acaba?Okullar tatil olur olmaz elimize ip, tığ veya şiş tutuşturulur ve örmemiz istenirdi.Ama şimdi hiç kullananı görmüyorum. Sadece sandıklarda yer kaplıyorlar.
 






 
 
  Bu elbezleri yıllar önce günler için yapılırdı.Islatılır ve masaya konulurdu. Pastalar yendikten sonra elleri temizlemek için kullanırdı. Şimdi bunların yerini ıslak mendiller aldı.

6 Haziran 2014 Cuma

ÇİLEK REÇELİ

MALZEMELER:
1.5 kg çilek
1.5 kg toz şeker
1.5 çay kaşığı limon tuzu

YAPILIŞI:

Çilekleri temizleyip yıkadıktan sonra tencereye koydum,büyük olanları 4'e böldüm ve üzerine şekerin hepsini döktüm. Bir gece bu şekilde suyunu vermesini bekledim.
   Resimdeki gibi suyunu verdikten sonra kaynatmaya başladım. Kaynaya kadar harlı ateşte, kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte pişirmeye devam ettim.
Kaynarken oluşan köpükleri bir kaseye aldım.Altını kapatmadan 10 dakika önce limon tuzunu kattım.
     Kaynarken bu şekilde dana gözü denilen köpükler oluşunca reçelin kıvamı tamam demektir.Daha kalın kıvam için biraz daha fazla kaynatabilirsiniz.Ben 45-50 dakika kadar kısık ateşte kaynattım.Kıvamını anlamak için buzdolabında soğuttuğunuz bir çay tabağına reçelin suyundan biraz döküp parmağınızla ortasını açın hemen birleşmiyorsa kıvamı olmuş demektir.


  Altını kapattıktan sonra hemen kavanozlara doldurup ağzını sıkıca kapattım.Bu miktarlarla 3 kavanoz reçelim oldu.

 Yapmak isteyenlere kolay gelsin.


3 Haziran 2014 Salı

ANNEMİN KURABİYESİ

MALZEMELER:
3 Adet yumurta (bir tanesinin akı üzeri için ayrılacak)
1.5 su bardağı şeker
250 gram yumuşak margarin yada tereyağı
1 su bardağı zeytinyağı sıvı yağ karışımı
1 paket kabartma tozu
2 yemek kaşığı yoğurt
Aldığı kadar un
Üzeri için toz şeker ve fındık

YAPILIŞI:
   Öncelikle yumurta ve şeker iyice çırpılır.
Sonra margarin,sıvı yağ ve yoğurt koyulur.Ben kasede olan margarinlerden kullandım. Onlar her zaman yumuşak oluyor.
Aldığı kadar un ile kabartma tozu katılır.Yumuşak bir hamur yapılır. Un azar azar ilave edilir. Ele yapışmayacak kıvamda hamur yapılır. Kulak memesinden daha yumuşak olması gerekiyor.

Hamurdan yuvarlaklar yapılır önce yumurta akına sonra tozşeker ve fındığa bulanır.



1 Haziran 2014 Pazar

YEŞİL BEBEK YELEĞİ




       Bu bebek yeleği örneği de arkadaşım Şafak DURUHAN'dan
       Arkadaşımın annesinin ördüğü bu yelek çok güzel olmuş.
       Balık sırtı örneği ile örülen bu yeleğin kenar biyeleri çok farklı olmuş.
       Yeleğin arkası 40 çift, önleri ise 25'er çift başlanmış.
       Balık sırtı nasıl örülür şimdi fotoğrflarla açıklamaya çalışacağım.Umarım anlatabilirim.
       İstenilen sayıda ilmekler başlanılır. Daha sonra ilk sırada iki ilmek beraber içten kesilerek örülür. İlmekler şişten çıkarılınca şişteki ilk ilmek düşülür. Diğer ilmek ile yanındaki ilmek birlikte örülür ve yine öndeki ilmek düşürülür diğer ilmek yanındaki ilmekle birlikte örülerek sıra sonuna kadar böyle devam edilir.

Ters sırada da ilmekler tersten ve aynı şekilde iki ilmek beraber alınır. ilmekler şişten çıkarılınca öndeki ilmek çıkarılır. Diğer ilmek yanındaki ilmek ile beraber örülür. Sıra sonuna kadar böyle devam edilir.
Gelelim biyenin yapılışına, biyeyi yaparken yelek dikildikten sonra beyaz iplikle tersten ilmekler dizilir. Çünkü biyenin örneği düz sırada yapılıyor.
İlmekleri dizdikten sonra ilk 2 ilmeği örülüyor.3. ilmeği örereken yanındaki ilmekle birlikte keserek örülüyor.

Daha sonraki sırada şişte kalan 3 ilmek diğer şişe geçirilir.


Aynı işlem tekrar edilir. 2 ilmek örülür 3. ilmek ile yanındaki ilmek birlikte kesilerek örülür.Bu şekilde ilmekler bitene kadar devam edilir.
Yapmak isteyeneler kolay gelsin.