20 Şubat 2015 Cuma

EBRULİ İPTEN ŞAL YAKA ERKEK ÇOCUK YELEĞİ




      Yine Derya Baykal Programından bir yelek örneği yaptım.

MALZEMELER:
2 Adet Himalaya Ebruli İp
4 numara şiş
4 adet düğme

YAPILIŞI:
ARKA:88 ilmek başladım. 6 diş haroşa ördüm. Sonraki sırada başta ve sondaki 8 ilmeği haroşa ortadaki ilmekleri 4 sıra düz ördüm. 5. sırada 1 diş  haroşa ördüm. 20  haroşa sırasını ördükten sonra 3 diş daha haroşa ördüm ve arkayı bitirdim.
ÖNLER:44'er ilmek başladım.6 diş haroşa ördüm. Sonraki sırada başta ve sondaki 8 ilmeği haroşa diğer ortadaki ilmekleri 4 sıra düz 1 sıra haroşa ördüm. 11. sırada ön taraftaki haroşa ilmeklerini her sırada 1 tane artırdım.26 ilmek olunca,26 ilmek haroşa, 18 ilmeği de 4 sıra düz 1 sıra haroşa 20 haroşa sırası oluncaya kadar ördüm. 4 diş haroşadan sonra omuz tarafındaki 18 ilmeği kestim. Haroşa ilmeklerini 20 diş daha örüp kestim.
Önün diğer tarafını da simetrik olarak ördüm ve eşit aralıklarla 4 tane ilik açtım. Parçalar bittikten sonra Yanlardan yırtmaç bıraktım. Diğer kısımları diktim.






11 Şubat 2015 Çarşamba

REVANİ

MALZEMELER:

3 Yumurta
3 kahve fincanı şeker
3 kahve fincanı irmik
3 kahve fincanı un
1 su bardağı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 limon kabuğu rendesi

ŞERBETİ:

3 Su bardağı şeker
4 su bardağı su
Çeyrek limon suyu


YAPILIŞI:

        Önce yumurta ve şekeri iyice çırptım ve sırayla diğer malzemeleri koydum. Yağladığım orta boy kare borcam tepsiye döktüm ve 180 derece fırında pişirdim.
    Bu arada şerbeti yapım. Şeker ve suyu bir kabın içerisine koydum ve şeker eriyene kadar karıştırdım. Limon suyunu ekledim. Şerbeti kaynatmadım. Fırından çıkardığım kekin ilk sıcaklığı geçtikten sonra şerbetini döktüm. Şerbet kaynatmadan da tatlı çok güzel oldu. Acil misafir geleceğinde çabucak yapılabilecek bir tatlı. Şerbetinin kaynamaması da zaman açısından avantaj.
   Şerbetini çektikten sonra Hindistan cevizi ile süsledim.
   

KOLAY ERKEK BEBEK YELEĞİ



       Bu yeleği Derya Baykal'ın programında gördüm ve çok beğendim. Hem yapımı kolay, hem de çok gösterişli.
MALZEMELER:

2 adet Himalaya Bebe Yünü
4 numara şiş

YAPILIŞI:

Arkayı 62 ilmek başladım ve 70 sıra ördüm.(Normalde 62 sıra örülüyordu ama bana kısa geldiği için 70 sıra ördüm.)
           Daha sonra 21 ilmek ördüm ve diğer tarafı örmem kolay olsun diye kısa şişe dizdim ve oğlumun küçükken oynadığı iki tane topu da ilmekler kaçmasın diye şişin iki başına taktım. Ortadaki 20 ilmeği kestim. Diğer taraftaki 21 ilmeği 20 diş haroşa ördüm.
        21. sırayı örerken 10 ilmek haroşa -1 ilmek düz-1 artırma-10 ilmek haroşa ördüm.16 tane artırma yaptıktan sonra 70 sıra tamamlanıncaya kadar geri kalan sıraları haroşa ördüm.
           Diğer tarafı da simetrik olarak ördüm. Eşit aralıklarla 3 tane ilik açtım.

EBRULİ İPTEN AJURLU ATKI

MALZEMELER:

 Nako Moher Special Ebruli İp (1 adet)
4 numara şiş

YAPILIŞI:
45 ilmek başladım. Şemaya göre ördüm.
Daha sonra 2. şemaya geçtim ve istediğim uzunluğa gelinceye kadar ördüm.

İlk ördüğüm şemaya göre bir parça daha başlayıp ördüm ve tersten örerek uzun parça ile birleştirdim. Bitirdikten sonra hafif ısıdaki ütü ile ütüledim.



2 Şubat 2015 Pazartesi

KLASİK ROBADAN İKİ RENKLİ BEBEK HIRKASI

MALZEMELER:

2 Yumak Beyaz Nako Bebe Yünü
1 Yumak Mavi Nako Bebe Yünü
3.5 numara şiş
5 Adet düğme

119 ilmek başladım. 2 diş haroşa ördüm. Sonraki sırada başlangıç ilmeğini aldıktan sonra 2 ilmeği birlikte ördüm. ipi işe dolayarak artırma yaptım. Böylece 1 kesme - 1 artırma yaparak sıra sonuna kadar ördüm.Diğer sırayı da düz ördüm. 4. dişi örerken sıranın  başında ve sonunda 1 ilmek artırdım.
5.dişte sıranın başında ve sonunda 4'er ilmek artırdım. Böylece 5 diş haroşa örmüş oldum.
 




Şimdi asıl örneği kurmaya başlayalım.
   8 ilmek haroşa-22 ilmek düz- 1 ipi dolayarak artırma-2 düz-1 ipi dolayarak artırma-8 düz- 1 ipi dolayarak artırma-2 düz-1 ipi dolayarak artırma-45 düz-1 ipi dolayarak artırma-2 düz- 1 ipi dolayarak artırma-8 düz-1 ipi dolayarak artırma-2 düz-1 ipi dolayarak artırma-22 düz-8 ilmek haroşa.Ters sıralarda ters ördüm.
     Bu arada 5.diş haroşada 3 ilmek ördüm.2 ilmek ördüm.2 ilmek kestim.3 ilmek ödüm. Böylece ilik yerini açtım.Ters sırada kestiğim 2 ilmeği artırdım. Her 17 sırada bir delik açtım.
 Hırkanın her başlangıç ilmeğini alırken bir ilmek dolayarak örmeden aldım. Bu şekilde kenarları düz göründü.
 10 tane artırma yaptıktan sonra yine artırma yaparak 3 diş haroşa ördüm.daha sonra yine 10 tane artırma yaptım. 3 diş haroşa ördüm ama haroşaların 2 dişinde artırma yaptım.3.dişte artırma yapmadan ördüm.
     3 diş haroşayı ördükten sonra 1 sıra düz arkayı ters ördüm. Sonraki sırada 8 ilmek kenar lastiği 1 ilmek düz mavi ipi örgünün önüne aldım. 1 ilmek örmeden aldım.2 ilmek mavi ile ters ördüm. Mavi iplik önde bir ilmek örmeden aldım.Mavi ipi işin arkasına aldım. 1 ilmek örmeden aldım. Mavi ipi işin önüne aldım 1 ilmek örmeden aldım.2 ilmek mavi ile ters ördüm. Kol yerine geldiğim zaman artırmaların arasındaki iki düz ilmekten itibaren diğer 2 düz de dahil ipe dizerek kol yerini ayırdım. Sonra arkayı da örnek kurarak örmeğe devam ettim.sonra 2 düzler dahil koldaki ilmekleri ipe dizdim. Ön tarafa örneği kurdum.1 ilmek düz 8 haroşa ile sırayı bitirdim. (ilmekler denk gelmezse 1 yada 2 ilmek arada artırma yapabilirsiniz.)
     Ters sıralarda ilmeklerin gelişine göre yine beyaz ilmekleri örmeden mavi ilmekleri ters ördüm. Kenar ilmeklerin bir tarafına ayrı beyaz ip bağladım.Kenar lastiğini onunla ördüm. Çünkü mavi ile örünce hırkanın diğer tarafına beyaz ip bağlamak gerekiyor. Mavi örnek bittikten sonra beyaz ip ile 4 sıra düz ördüm. (2 sıra mavi ile örnek 4 sıra düz şekilde ördüm.)16 tane örnek yaptıktan sonra 5 sıra haroşa örüp bedeni kestim.
   Beden bittikten sonra kolları 5 şişin 3 tanesine dizdim. İlk sıralarda tek şişe dizilmiyor. Aralardaki düzlerde 4 kez her iki taraftan 1'er ilmek eksilttim.10 tane örnek kurduktan sonra 4 sıra haroşa örerek kolları kestim.
   Boğazı için mavi ile beyaz ipliği burdum. (İsterseniz 2 ipliği birlikte zincir çekerek te yapabilirsiniz.) Başlarına ponpon yaptım.