17 Eylül 2015 Perşembe

ŞİŞELER İÇİN ÖRGÜDEN KILIF

    Uludağ'ın 750 ml'lik şişelerde maden suyunu aldım. Şişelerin rengi çok hoşuma gitti. Bu şişeleri atmaya kıyamadım. Ne yapabilirim diye düşünmeye başladım.
 
    Kızım okula pet şişelerde su götürüyordu. Kokusundan dolayı da şikayet ediyordu. Cam şişeler de çabuk kırıldığı için tercih etmiyordu.
 
     Kızımla birlikte şişeleri bu şekilde giydirmeye karar verdik. Bu şekilde okula su götürebileceğini söyledi. Böylece hem daha sağlıklı su içmiş olacak, hem de şişelerimiz değerlenmiş olacak.

YAPILIŞI:

Taban kısmını şişenin taban büyüklüğünce sık iğne yaptım.
Daha sonraki kısmında 3 zincir çekip ipliksiz battım.
Diğer bir örneği de aşağıdaki şekilde yaptım.
 


VEREV BOYUNLUK


MALZEMELER:

1 Adet Alize tiftik yün
4.5 numara şiş


YAPILIŞI:
68 ilmek başlanır.3 diş haroşa örülür.



DÜZ SIRALAR
4 ilmek haroşa- 9 ilmek düz-10 ilmekte 2 ilmek birlikte örülüyor -1 artırma - 11 düz 12.ilmekte 2 ilmek birlikte örülüyor- 1 artırma-11 düz 12.ilmekte 2 ilmek birlikte örülüyor- 1 artırma-11 düz 12.ilmekte 2 ilmek birlikte örülüyor- 1 artırma-10 ilmek düz - son 4 ilmek haroşa

TERS SIRALAR
Örünün başlangıç ilmekleri örülerek alınıyor. (çekmesin diye)
1 ilmek haroşa -1 ilmek artırma - 2 ilmek haroşa - son 5 ilmeğe kadar ters- 2 ilmek haroşa 2 ilmek birlikte örülüyor.(kesme işlemi) son 1 ilmek haroşa

Bu şekilde 72 artırma sayıldıktan sonra bu sefer artırma yapılan kenarda kesme, kesme yapılan tarafta da artırma yapılarak örnek bitirilir..

KESME BÖLÜMÜ


DÜZ SIRALAR

4 ilmek haroşa -10 ilmek düz- 1 artırma- 2 ilmeği birlikte örme (kesme işlemi)- 11 düz-1 artırma- 2 ilmeği birlikte örme (kesme işlemi)- 11 düz-1 artırma- 2 ilmeği birlikte örme (kesme işlemi)- 11 düz-1 artırma- 2 ilmeği birlikte örme (kesme işlemi)- 10 düz- 4ilmek haroşa

TERS SIRALAR
Örünün başlangıç ilmekleri örülerek alınıyor. (çekmesin diye)
1 ilmek haroşa-2 ilmek birlikte örülüyor.(kesme işlemi) - 2 ilmek haroşa - son 3 ilmeğe kadar ters- 1 ilmek haroşa  ilmek artırma- 2 ilmek haroşa

Bu şekilde 72 artırma sayıldıktan sonra 3 diş haroşa örülüp örnek bitirilir. Kenarlarına saçak yapılır.

NOT:Bu örnekte verev şeklini veren kenarlardaki artırma ve eksiltme işlemleri ters sıralarda , orta kısımlardaki kesme ve artırma işlemeleri de düz sıralarda yapılıyor.


2 Eylül 2015 Çarşamba

KIRMIZI DOMATES TURŞUSU(EZME) VE SOSU




MALZEMELER:

5 Kg domates
1 kg yeşil acı biber
1 kg kapya biber
5 baş sarımsak
1 su bardağı elma sirkesi (turşuya katılacak)
3 yemek kaşığı tuz
1 su bardağı zeytin yağı (sosa katılacak)

YAPILIŞI:
Malzemeleri yıkadım, sarımsakları soydum, biberleri temizledim.
Hepsini karıştırarak rondodan geçirdim.
Tencereye koydum. Daha sonra bu malzemenin yarısından biraz daha azını sos yapmak için başka bir tencereye ayırdım.

Turşu yapacağım tencerenin içerisine tuz ve sirkeyi ekledim. Bir gün güneşte açık olarak beklemesi lazım.Ekşiyip kabarıyor.  Fakat benim öyle bir imkanım olmadığı için 1 gün mutfakta ağzı açık beklettim. Daha sonra küçük kavanozlara doldurdum. Serin ve karanlık yerde beklemesi lazım. Tadı şimdiden çok güzeldi.
DOMATES SOSU:
Sos için ayırdığım tencereyi ocağa koydum. Zeytin yağını kattım. Yarım saat kadar kaynattım. Tuzunu ekledim. Ocağın altı açıkken küçük kavanozlara koyup ağzını kapattım ve ters çevirdim.
 Bu yaptığım sos hem kahvaltıda hem de yemeklerin yanında çok güzel oluyor.