Şimdi sizlere teyzemden (Adile KOÇU) öğrendiğin battaniyenin nasıl örüldüğünü anlatacağım. Şimdiden söyleyeyim. Bu battaniyelere başlayınca bir taneyle sınırlı kalmıyor. Bağımlılık yapıyor.1,3,5 derken epey örüyorsunuz. Örmesi zevkli ama sabır isteyen bir battaniye modeli.
Bu battaniyeler makine yünü ile örülüyor.Diğer iplerden daha uygun fiyatta olduğu için. Bebek battaniyeleri 2 kat, büyük battaniyeler 3 kat örülüyor.
Makine yünleri 2 kat olduğundan önce aldığımız ipleri 3 kat yapmamız gerekiyor. Bunun için ipin 1 katını elimizde tutup diğer katını açarak 1 katını elimizde, 1 katını da yerde açarak biriktiriyoruz.
İpi çekmekte zorlandığımızda ipi kırıp aynı işlemi tekrar yapıyoruz. Ben açarken çektiğim ipi koparıp, elimde tuttuğum ipi koparmadan ipi ucuna bağlayıp tekrar açmaya başlıyorum.
Bu şekilde bir yumak bitince yeni bir yumak ipi alıp tek kat iple birleştirerek 3 kat yapılıyor.3 tane yumaktan 2 tane 3 kat yunak elde ediliyor. (Tabi bu ipleri açarken battaniyeyi yapacağınız büyüklüğe göre ayarlamanız gerekiyor. İpi az kullanacaksanız daha az ip açmanız lazım.)
Öreceğiniz renkler bu şekilde 3 kat yaptıktan sonra örme işlemine başlayabiliriz.3 ya da 3.5 numara tığ ile örebilirsiniz.
Ben bu battaniyeyi üç renk üzerinden başladım.Zenim kısmını annem ördü.Koyu renk mavi ile 134 kafes başladım. Daha büyük ya da küçük yapmak için 14 kafes çok ya da az yapmanız gerekiyor.Kafesler yapılırken ip tığa 1 kere dolanıp 3 kerede çekiliyor.(Bu battaniyeyi örerken dikkat etmeniz gereken şey kafesleri atlamamanız eğer kafes atlarsanız zincirleri geçirirken hemen hatalı oluyor. Örnek çıkmıyor.)
272 zincir çekilir. 5.zincire 1 trabzan yapılır. aralarda 1 zincir çekilir ve 2. zincire 1 trabzan yapılır. Yani ilk sırada aralarda 1 zincir çekilir ve 1 zincir atlayarak 2. zincire trabzan yapılır. Bu şekilde 134 kafes yaptıktan sınra 4 zincir çekilir ve geri dönülür. Her kafesin başına aralarda 1 zincir çekerek kafes yapılır.
Bu örnekte,
6 sıra koyu mavi
2 sıra beyaz
2 sıra açık mavi
2 sıra beyaz
6 sıra koyu mavi
Bu şekilde örerek istediğiniz boya ulaşınca sıra sonu koyu mavi ile bitecek şekilde battaniyeyi bitiriyoruz. Son sıradan sonra 2 sıra sık iğne yapılıyor. İp kırılıp, başlangıç tarafına da 2 sıra sık iğne yapılır. Böylece battaniyenin zemin kısmı bitmiş oldu.Hafif ısıdaki ütü ile ütülüyoruz. Dikkat edin çok sünmesin. Böylece battaniye hem daha düz oluyor hem de kafeslerin boyu uzuyor.
Şimdi sıra geldi zincir kısmına 3 kat yaptığımız ipliklere 2 kat başka yumak alıp ipi beş kat yaparak 5 numara tığ ile çok sık ya da bol olmamak şartı ile zincir çekerek yumak haline getiriyoruz.
zincirleri bitince, firketeyi koyu mavi ipe geçirip bir üs bir alttan geçirmek suretiyle sıra sonuna kadar geçiriyoruz. Düzelterek geçirmeye başladığımız kısıma getirip makas ile kesiyoruz. (Dikkat edilmesi gereken şey geçirmeyi 1 sıra üstten 1 sıra alttan yapıyoruz.
Geçirmelerin sayısı
8 sıra koyu mavi
2 sıra beyaz
2 sıra açık mavi
2 sıra beyaz
8 sıra koyu mavi şeklinde geçiriliyor.
Battaniye 8 sıra koyu mavi geçirme ile bitiyor.
Geçirmeler bittikten sonra sık iğne yapılan kısıma zincirler teyel yapılarak sabitleniyor. Dikiş makinesinde dikiliyor. Eğer dikiş makineniz yoksa teyel işlemini sıkı bir şekilde yaparak zincirleri sabitleyebilirsiniz. Makine ile dikerseniz teyelleri sökmeyin, kalsın.
Bu işlem bittikten sonra zincirler teker teker sık iğnenin başına kadar sökülerek sabitlenir.
Sökme işlemi yapılırken bir kenardaki zincir normal sökülüp sık iğneye gelindiğinde iplik çekilerek düğümlenir. Diğer tarafta ip sökülerek sabitlenir. Sökme işlemi bittikten sonra ipler buruşuk olduğundan ütü ile düzeltilir ve istenilen uzunlukta kesilir.
Biz battaniyenin zemin kısmını annem ördü, zincirlerini ve geçirmelerini ben yaptım.Bu battaniye kızımın oldu.
Örmek isteyenlere kolay gelsin.
Bu da 2 kat ipten ördüğümüz battaniye, Zincirler 4 kattan çekildi.
(Bu battaniyeleri örereken üç kat ile örülünce zincir 5 kat, 2 kat ile örülünce zincirler 4 kat oluyor.)
Bu battaniyeyi 125 kafes başladım. Diğer battaniyede olduğu gibi. Kafeslerin arasında 1'er zincir var.
4 sıra yeşil
4 sıra krem
örülerek istenilen yükseklikte yapılır.Hangi renk ile başlanmışsa o renk ile bitirilir. Sayıyı 5'er ilmek artırarak yada eksilterek yapabilirsiniz. Ancak battaniyenin aynı renkle bitmesi için sonu 5 ile biten sayıda başlamanız gerekiyor.
Zemin kısmı örüldükten sonra,
Geçirmeler,
5 sıra yeşil
5 sıra krem yapılarak bitiriliyor.
(Karelerin büyüklüğünü artırmak isterseniz mesela kafesleri 5'er sıra yaparsanız geçirmeleri 6 sıra yapmanız gerekiyor. Kafesleri başlarken de 6 ve 6'nın katları şeklinde başlamanız ve aynı renk ip ile bitecek sayıda başlamanız gerekiyor.)
Bu da oğlum için ördüğümüz battaniye
Bu battaniyeyi 3 kattan 155 kafes başladım.
Sıralar:
4 sıra lacivert
4 sıra sarı
4 sıra lacivert
4 sıra beyaz
4 sıra lacivert şeklinde zemini annem ördü. Biteceği zaman sarı ve koyu mavi örerek bitirdi.
Geçirmeler:
5 sıra lacivert
5 sıra sarı
5 sıra lacivert
5 sıra beyaz
5 sıra lacivert
Battaniyeyi bu şekilde örmek istediğinizde geçirmeler lacivert ve sarı ile başlıyorsa sarı ve lacivertle bitecek şekilde başlamalısınız. Bu örnekte artırmak isterseniz 20 kafes, eksiltmek isterseniz de 20 kafes eksiltmelisiniz.
Bu battaniyelere ne kadar ip alınması gerekiyor diye sorarsanız belli bir sayısı yok. Ben Her ipten 1 paket alıyorum. İçinde 5 tane var. ihtiyaç olursa yine alıyorum.
Eğer örmeye karar verirseniz size tavsiyem 2 kat ile bebek battaniyesi yapın. Baktınız yapabiliyorsunuz. 3 kat ipe geçin. 3 kat ile yapılan battaniyeler daha tok duruyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder