10 Kasım 2015 Salı

TUNUS İŞİ ÇOCUK TAKIMI(HIRKA-YELEK-BERE-ATKI)

MALZEMELER:

Kartopu benekli bebe yünü 5 adet
5 numara Tığ şiş

HIRKA:
ARKA: 70 ilmek başlanır, ilk 4 sıra pirinç örgüsü yapılır ve istenilen yüksekliğe kadar düz örülür. Ben düşük kol yaptığım için düz çıktım.
 ÖNLER: 43 ilmek başlanır. Sağ tarafta lastik kısmından sonra son 6 ilmek lastik olarak örülür.Göz kararı koltuk ayarlanır. Biraz daha örülerek yaka kesimine başlanır.Yaka için önce  lastik kısmı 6 tane kesilir. Daha sonra her sırada 4-3-3-2-1- kesilip 6 sıra düz çıkılıp kesilir. Sağ ön tarafta belli aralıklarla ilik açılır.
 
KOLLAR: 40 İlmek başlanır lastik örüldükten sonra belli aralıklarla artırmalar yapılarak bitirilir. Ben her 4. sırada 2 kenardan da birer ilmek artırdım.

Bütün parçalar bitirildikten sonra yaka dizilerek örülür. Çepler örülerek dikilir.

YELEK:
ARKA:65 ilmek başlanır ve 4 sıra  lastik yaptıktan sonra düz olarak örmeye devam edilir. Koltuğa gelindiği zaman 5 ilmek artırılır ve lastik örülerek 5 ilmek kesilir. Diğer tarafta da aynı işlem yapılır. Daha sonra 3-2-1 kesilerek koltuk bitirilir.
Arkanın son 4 sırasında omuzlar ayrıldıktan sonra ortada kalan kısım lastik örülür.

ÖNLER: 43 ilmek başlanır lastik örüldükten sonra ön kısımlar 5 ilmek lastik örülerek devam edilir. Sağ önde belli sıralarda ilik açılır. Koltukta sıra ile 5-3-2-2-1 olarak kesilir.
BERE :
      101 tane zincir çekerek başlanır. 4 sıra pirinç örgü örerek lastik kısmını yapılır.. Daha sonraki sırada 12 düzden sonra 2 ilmek çapraz örülür.. (Yani önce öndeki ilmeği değil yanındaki ilmeği daha sonra da öndeki ilmek örülür..) Sonra 13 düz 2 çapraz 13 düz 2 çapraz 13 düz 2 çapraz 13 düz 2 çapraz 13 düz 2 çapraz ve 12 düz ile sıra tamamlanır. 8 sıra bu şekilde örüldükten sonra kesme işlemine geçilir.
  
 Kesme işlemini yaparken 1 ilmek alınır sonraki ilmeğin iki tanesi birden örülür. Her 2 çaprazdan sonraki düzlerde bu kesme işlemi tekrarlanır. Daha sonraki sırada kesme işlemin başta değil 2 çapraz ilmekten önceki ilmeklerin 2 tanesini birden örerek kesme işlemi yapılır. Hep böyle şaşırtmalı olarak bir başta, bir çapraz ilmeklerden önce kesme işlemleri yapılır. İlmekler azalınca tığla hepsi birden toplanır. Tığla bere örülerek birleştirilir.
 
 Sıra kulak kısmına geldi. Başlangıçtan itibaren 15. sırada 20 ilmek pirinç örerek başlanır. 1 sıra örüp diğer srada 2 baştan ilmekler kesilir. Bu şekilde ilmekleri azaltılarak örülür. Diğer tarafta da aynı işlem uygulanır.Uç kısımlarına zincir çekilerek ponpon yapılır. Kenarları için 3 zincir çekilir bir trabzan yapılır ve ipliksiz olarak batılır. Tepesine de bir ponpon yapılır.
 


ATKI: 39 ilmek başlanır. 4 sıra pirinç örülür. Başta ve sonda 3'er ilmek pirinç örülür orta kısmı düz örülür 120 cm örülür bitiş kısmında son 4 sıra pirinç örülerek atkı bitirilir. Başlarına ponpon yapılır.
 

   Benim ördüğüm bu takım 2-3 yaş çocuklarının giyebileceği büyüklükte oldu.



 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder