18 Eylül 2013 Çarşamba

EV USULU TARHANA YAPIMI


                                              KIŞ HAZIRLIKLARI BAŞLIYOR



         

     Sonbaharın gelmesiyle kış hazırlıkları da başlıyor. Ben de hazır yıllık izinimi de almışken  kendi çapımda hazırlıklara başladım.

      İlk olarak tarhana ile başladım. Çünkü hem kızım hem de ben tarhana çorbasını çok seviyoruz.

MALZEMELER:

8 adet  kırmızı biber


5 adet baş soğan,1 baş sarımsak,8 adet yeşil biber




7 adet domates





2 subardağı nohut

2 su bardağı yarma
2 yemek kaşığı tuz
1 Kg süzme yoğurt (kendimin mayalayıp süzdüğüm)
YAPILIŞI:

           Öncelikle bütün malzemeler yıkanıp temizlenir. Doğranır. tencerenin içerisine konur.




 Ben içine yarım su bardağı su koydum. Ama koymasam da olurmuş. Domatesin suyu olduğu için gerek kalmıyor. Bu malzemeleri haşladım ve soğumaya bıraktım. Haşladıktan sonra suyu bana fazla geldi ve 1,5 subardağı suyu ayırdım. Çünkü suyu çok olunca un fazla gidiyor. Bu suyu ped bardaklar bölüp dondurucuya koydum. Donduktan sonra bardaklardan çıkarıp buzdolabı poşetine koydum. Çorbalara katmak için hazır sebze suyum oldu.




Bir gece önceden ıslattığım nohut ve yarmayı ayrı olarak düdüklüde haşladım. haşladığım diğer malzemeler soğuduktan sonra tuz,nohut ve yarmayı da tencerenin içerisine koydum.

       Bütün malzemeleri el blendırı ile püre haline getirdim.Soğuduktan sonra yoğurdu da ekleyip bir güzel karıştırdım. Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar un katıp yoğurdum. Ağzını kapatıp ekşimesi için beklemeye aldım.

    Hergün sabah akşam yoğurdum. Ben fazla bekletmedim. 2. gün ekşimeye başladığı için 3. gün kurutmak üzere çalışmalara başladım.

   Sabah erkenden kalkıp balkonumu yıkadım. Kuruduktan sonra temiz bezlerimi sardım. Bolca unladım.Hamurdan yuvarlaklar yaparak bezin üzerine dizip üzerini de unladım.






            Şimdi geldik en önemli kısıma hamur parçalarını çok kurutmadam süzgeçten geçirmek gerekiyor. Üstleri biraz kuruyunca ters çevirdim. Onlar da kuruduktan sonra 2-3 parçaya böldüm. Elime alıp baktım biraz ufaladığı kıvama geldiğinde süzgeçten geçirmeye başladım. Süzgeçten geçmeyecek kadar kuruyanları de rondoda ufalattım.






2-3 gün de ufaladığım tarhanaları kuruması için tepsilere koyupgidip gelip karıştırarak iyice kuruttum.
bez torbalar koyup kaldırdım. İsteyenler hamuruna salça da ekleyebilirler ben bu yıl eklemedim ama pişman oldum. İnşallah kısmet olur seneye yaparsam salça da katacağım. Rengi çok güzel oluyor. Naneyi de pişirirken katmayı tercih ettim.


    Yapmak isteyenlere kolay gelsin. Bu ölçülerle 4 kişik aileye bol bol yetecek kadar tarhana çıkıyor.

Not: Bu daha sonra öğrendiğim bir bilgi. Tuzunu biraz fazla koyarsak kıvamı yumuşak ta olsa serilen örtüye hamur yapışmıyormuş. Denedim gerçekten. Hamurum sıvı olmasına rağmen örtüyü az unladım ama örtüye yapışmadı.  













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder