7 Aralık 2015 Pazartesi

AY ÇÖREĞİ


Bu ay çöreğinin tarifi arkadaşım Semiha GÜNGÖR'ün  annesi   Necmiye ATEŞ' e  aittir.

Semiha bir gün bu çöreklerden iş yerine getirmişti. Çok güzel puf puf bir çörekti. Yapmak uzun bir süre kısmet olmadı. Bir hafta sonu arkadaşım sağ olsun ben kırmadı  bize geldi ve bu tarifi yaptı. Çok ta güzel oldu. Özellikle Ramazan ayında bu çöreği çok yaparlarmış.

MALZEMELER:
4 yumurta
3 su bardağı süt
1 Kg un
1 paket kabartma tozu
1 küçük paket yaş maya
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı şeker
250 gram margarin (arasını yağlamak için)
1 su bardağı sıvı yağ (arasını yağlamak için)
2 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)
Biraz sıvı yağ (üzerine sürmek için)
YAPILIŞI:
Önce sıvı malzemeler ve maya iyice karıştırılır. Kabartma tozu katılır. Un azar azar dökülerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.30 tane bezeye ayrılır. Bir tepsiye dizilir.
Mayalanması için bir poşete geçirilip, 10-15 dakika dinlendirilir. Bu 30 künde 5'erli olarak tabak büyüklüğünde açılır.

Margarin suyu çekilene kadar ocakta eritilir ve sıvı yağ ile karıştırılır. Açılan yufkalardan biri alınır üzeri yağlanır. Diğer yufkalar da sırasıyla yağlanarak üst üste konur. 5. yufka koyulunca onun üzeri yağlanmaz .
Aynı şekilde diğer açılan yufkalar da yapılır. En üstteki 5. yufkanın üzeri yağlanmaz. Şimdi 6 tane 5'erli grubumuz oldu. İlk yapılan grup alınarak ince olarak açılır. Bu arada diğer yufkaların üzeri örtülür ki kurumasın.
 
Burada yufkayı göstermemin sebebi inceliğini görmeniz. Alttaki dantel görünüyor. Margarin sıvı yağ karışımı ile yağladıktan sonra 16 parçaya kesilir. (Biz burada  yağlamayı unuttuğumuz için kestikten sonra yağladık) Üçgen parçalar geniş kısmından başlayarak uç kısma kadar sarılır.
Bütün parçalar bu şekilde yapılarak yağlanmış  tepsiye dizilir. Yarım saat kadar tepside mayalandırılır. Üzerine yumurta sarısı sıvı yağ karışımı yapılarak sürülür.
Bu şekilde benim 4 tepsi çöreğim çıktı. Fırından çıkardıktan sonra tamamen soğumadan saklama kaplarına doldurup ağzını kapattım. Bu şekilde çörekler yumuşak oluyor. Tepside soğutursanız kuru olurmuş. Saklama kaplarında çörekler iyice soğuduktan sonra dondurucuya attım. İhtiyaç olduğu kadar çıkarıp, ısıtıp servis yapacağım. Kızımın beslenmesi için de çöreklerim hazır. oldu. İhtiyacı olduğu kadar beslenmesine koyacağım o okulda yiyene kadar çöreklerin de buzu çözülür.

Not: Semiha çörekleri buzdolabı poşeti değil de saklama kaplarında dondurucuya koymamı önerdi . Böylece çöreklerde kırılma olmuyormuş. Çok hafif ve içi puf puf çörekler oluyor. Denemenizi tavsiye ederim.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder