7 Aralık 2015 Pazartesi

GAZOZ TATLISI

Bu tarif te yine Arkadaşım Semiha GÜNGÖR'ün annesi   Necmiye ATEŞ'e   ait.

Çok artımlı ve yapımı da biraz uzun sürüyor. Ama dondurucuya attıktan sonra uzun bir süre kullanacağınız bir tatlı oluyor.

MALZEMELER:
4 yumurta
1 su bardağı sade gazoz
1 su bardağı sıvı yağ
1 paket yaş maya
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
1 cimdik tuz

1 kase sıvı yağ (arasını yağlamak için)

YAPILIŞI:
Önce sıvı malzemeler karıştırılır. Un azar azar dökülerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yapılır.5 künde yapılır.
Biraz mayalandırılır. Çok ince olarak açılır. Sıvı yağ ile yağlanır.
Bir taraftan başlanarak kendi etrafında sarılarak rulo yapılır.
Bir parmak kalınlığından biraz daha ince olarak kesilir.
Biraz üzerine bastırılarak şekli düzeltilir ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
1-2 saat kadar tepside mayalandırılır ve 200 derecelik fırında pişirilir.

Bu tarif 5 tepsi oldu. Fırından çıkardıktan sonra hemen tüketmek isterseniz bir tepsinin üzerine bire bir ölçüde hazırlayıp 10 dakika kaynattığınız şerbeti dökebilirsiniz.

Kalan tepsideki tatlıları da soğuduktan sonra bir saklama kabına(buz dolabı poşeti değil) koyup bir misafiriniz geldiğinde çıkarıp tepsiye dizip üzerine kaynar şerbeti dökün üzerini kapatın tatlınız hazır.

Semiha bu tarifi  yukarıda anlattığım şekilde yapmamı söyledi. Özellikle Ramazan ayı için de bu tatlıyı yapıp dondurucuya atarlarmış. Misafir geldiğinde şerbetini hazırlayıp dökerlermiş.

Bu tatlıyı da gelip bizde yapan Semiha'ya teşekkür ederim.


1 yorum: