29 Mart 2015 Pazar

PARA ŞAL


MALZEMELER:

Nako Moher Special Ebruli İp (1 Adet)
6 numara şiş


YAPILIŞI:

 Önce 4 ilmek başlayıp 4 sıra ördüm.(önde düz arkada ters)
Ters sıralarda ilmekler ters örülecek.
5. Sıra: 1 düz - 1 artırma- 3 düz
7. Sıra: 2 düz - 1 artırma - 3 düz
9. Sıra: 3 düz - 1 artırma - 3 düz
11. Sıra: 1 düz - 1 artırma - 3 düz - 1 artırma - 1 kesme(2 ilmeği birlikte içten örme) - 1 düz
13. Sıra: 2 düz - 1 artırma - 4 düz - 1 artırma - 2 düz
15. Sıra: 3 düz - 1 artırma - 1 kesme - 5 düz
 17. Sıra: 1 düz - 1 artırma - 3 düz - 1 artırma - 1 kesme - 4 düz
19. Sıra:2 düz - 1 artırma - 4 düz - 1 artırma - 1 kesme - 3 düz
21. Sıra: 3 düz - 1 artırma - 1 kesme - 3 düz - 1 artırma - 1 kesme - 2 düz
23. Sıra: 1 düz - 1 artırma - 3 düz - 1 artırma - 1 kesme - 3 düz - 1 artırma - 1 kesme - 1 düz

25. Sıra: 2 düz - 1 artırma - 4 düz - 1 artırma - 1 kesme - 3 düz - 1 artırma - 1 kesme - 5 düz

Bu Şekilde artırarak örmeye devam ettim. 13 tane artırma olunca tam ortaya gelmiş oldum. Bu sefer kesme işlemine başladım. Kesmeye başlamam için Başlangıçta 4 tane ilmeyimin olması gerekiyor. İlk Başta 2 ilmeği birlikte örüp kesme işlemini yaptım.3 ilmek ördüm- 1 ilmek artırdım. Örneği aynı şekilde sıra sonuna kadar devam ettim. Kesme işlemini yaparken devamlı ölçmek gerekiyor. Sıra sonunda bazen kesme işlemi yapmadan ilmekleri örmek gerekiyor. Her sırada kesme işlemi yapılırsa ilmekler çabuk azaldığı için tam üçgen olmuyor. (Mesela sıra sonunda artırma ve kesme işlemi yapılıyor ya 2 sıra kesme işlemini yapıp 1 sırada artırmayı yapıp kesme işlemi yapmadan örmeye devam edebilirsiniz. Sık sık ölçüp bazen de 2 sıra kesme işlemi yapmadan, 1 sıra kesme işlemi yaparak örmeye devam edilebilir. Ama her sıra başında 1 ilmek kesiliyor.)

Şalı bitirdikten sonra 3 zincir çekip ipliksiz batarak kenarlarını ördüm. Hafif ısıdaki ütü ile ütüledim.
Paraları yaparken 2.5 numara tığ ile 4 zincir çektim. 12 trabzan yapıp birleştirdim. Diğer sırada her tırabzana 2 kere batarak birleştirdim. 3. sırada çiftli trabzan (trabzanı 3 kerede çektim) yaptım. Yine her trabzana 2 kere battım. Daha büyük olmasını isterseniz 1 sıra daha yapabilirsiniz. 25 zincir yapıp parayı bitirdim. Ben toplam 17 tane para yapıp birleştirdim. Paraları ütü ile ütüleyip düzleştirdim.
İlmekleri eksiltmeye başlayınca sıra sonunda yukarıda son artırma ilmeğinden sonraki ilmekler bir kaç sırada bir kesilmeden örülecek.





Eksiltmeye başlayacağınız zaman sıra başındaki ilmekler yukarıdaki şekildeki gibi olacak. Bir sonraki sırada ilk ilmekten sonra artırma yapılmayacak. İlk 2 ilmek beraber örülecek 2 ilmek örülecek 1 ilmek artırma yapılacak.
 
  Ben bu şaldan 2 tane ördüm. Biri kızıma biri teyzesine. Daha önce aynı ip grubundan ajurlu atkı yapmıştım. O ipten biraz kalmıştı. Onu da kullanınca 1 adet ipten 2 tane şal yaptım. Normalde 1 adet ipten 1 tane şal çıkıyormuş. Ama 2 adet ipten 3 adet şal çıkıyormuş.

  Bu şalın örmesini bana gösteren eltim Sema ULUSOY'a teşekkür ederim.
Bu da arkadaşımın kızı için ördüğüm para şal.

23 Mart 2015 Pazartesi

KIZIMIN ÇORABI


MALZEMELER:

2 Adet Himalaya pembe ip
3.5 numara 5 şiş

YAPILIŞI:

10 İlmek başladım ve 4 sıra ördüm.

5 sırada düz ördüm. yandan 2 ilmek aldım- alttan 10 ilmek aldım ve diğer yandan 2 ilmek aldım.


Böylece yanlarda 2'şer ilmek ve alt ve üstte 10'ar ilmek olmak üzere toplam 24 ilmeğim oldu. Bundan sonraki sıralarda artırmaları yanlarda dizdiğim 2 ilmeğin sağından ve solundan 1'er tane yaptım.

Her şişimde 12 ilmek olana kadar artırmaları yaptım. Daha sonra düz olarak ayak büyüklüğüne göre topuğa kadar ördüm.
Topuk kısmına geldiğimde çorabın alt kısmındaki ilmekleri tek şişe geçirdim. 10 ilmek ördüm. 4 ilmek ördüm. Geriye döndüm 4 ilmek ve1 ilmek daha ördüm. İşi çevirdim. İlk ilmeği ipi dolayarak örmeden aldım. 5 ilmeği ve 1 ilmek daha ördüm. İşi çevirdim. İlk ilmeği örmeden ipi dolayarak aldım. Bu şekilde her iki tarafın ilmekleri bitene kadar devam ettim. Böylece topuğu bitirmiş oldum. İlmeleri yine 2 şişe bölüp düz örmeğe devam ettim.

Kısaca özetlemek gerekirse ortadaki 4ilmeğin 1 tarafında düzden 1 tarafında tersten ilmekler alarak ortadaki  ilmek sayısını artırıp kenarlardaki ilmek sayısını eksiltmiş oldum. Kenarlardaki ilmekler bittiğinde topuk ta bitmiş oldu.

Daha sonra bacak uzunluğu kızımın istediği kadar olduğu zaman lastik örüp çorabı bitirdim.







YAPRAK MODELLİ BEBEK YELEĞİ



MALZEMELER

Pembe Himalaya bebe yünü
4 numara şiş

YAPILIŞI:

68 ilmek baladım. 6 sıra pirinç ördüm.
Örneği aşağıdaki şekilde kurdum.

1. Sıra -5 ilmek pirinç örgüsü  kenar ilmeği - 1 düz - 1 artırma- 1 düz - 1 artırma -1 düz- 2 ters - 1 düz - 1 artırma- 1 düz - 1 artırma - 1 düz-2 ters  1 düz - 1 artırma- 1 düz  olarak,son 5 ilmek pirinç örgüsü kenar ilmeği yapıp sırayı bitirdim.

Ters sıralar ilmeklerin göründüğü gibi ördüm.

3. Sıra - 5 ilmek pirinç 2 düz - 1 artırma - 1 düz - 1 artırma - 2 düz - 2 ters şeklinde sıra sonunda 5 ilmek pirinç

5.Sıra - İlmekleri göründüğü gibi ördüm.

7. Sıra - 5 pirinç - 3 düz - 1 artırma - 1 düz - 1 artırma - 3 düz - 2 ters sıra sonunda 5 ilmek pirinç

9. Sıra - 5 pirinç - 4 düz - 1 artırma - 1 düz - 1 artırma - 4 düz - 2 ters sıra sonunda 5 ilmek pirinç

11. Sıra - İlmekleri göründüğü gibi ördüm.

13. Sıra - 5 pirinç - 5 düz - 1 artırma - 1 düz - 1 artırma - 5 düz - 2 ters sıra sonunda 5 ilmek pirinç

15.Sıra - 5 pirinç - 6 düz - 1 artırma - 1 düz - 1 artırma - 6 düz - 2 ters sıra sonunda 5 ilmek pirinç

3 sıra ilmekleri olduğu gibi ördüm.

Daha sonra yaprakların kenarlarından her düz sırada 1'er ilmek eksiltip ortadaki ilmekleri artırdım. Aradaki 2 ters ilmeklerin her iki yanından artırma yaptım. Yalnız artırmayı yaparken artırmaların yanındaki 2 ilmeği ters ortada kalan ilmekleri düz ördüm. Yaprakların ortasında 1 ilmek kalınca kollar ve bedeni ayırdım.

Bunun için ilk 1.5 yaprağı ön için ördüm. (yaprağın 1 düz ilmeği dahil) sonraki 2 tam 2 yarım yaprağı kol için ayırdım ve 6 sıra pirinç örüp kestim. Arkayı ve diğer kol ve önü de ayarlayıp ördüm.Yeleğin bir tarafında belli aralıklarla 2 tane ilik açtım.
.Kolları kestikten sonraki ters sırada koltuk altlarına gelince 2 ilmek artırdım. Düz sırada artırdığım 2 ilmeğin 2 yanında 3 kez her 4. sırada 1'er ilmek artırdım. Böylece beden genişlemiş oldu.Daha sonraki sıraları düz olarak devam ettim. Açık şekilde 1 karış ördükten sonra 6 sırayı pirinç örerek yeleği bitirdim.


17 Mart 2015 Salı

HAVUÇLU KEK

MALZEMELER:

2 adet yumurta
1 su bardağı şeker
1 su bardağı rendelenmiş havuç
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
Un

YAPILIŞI:
Yumurta ve şekeri çırptım. Diğer malzemeleri katıp karıştırdım. En son un, kabartma tozu ve vanilyayı ekledim. Yağlayıp unladığım kek kalıbına döktüm. 180 derecelik fırında pişirdim.

11 Mart 2015 Çarşamba

ÇİÇEK İPTEN BERE VE BOYUNLUK TAKIMI

 MALZEMELER:

3 Adet alize çiçek  ip
7 numara şiş
BERE:
Örerek örgü başlama tekniği ile 34 ilmek başladım. sırasıyla 8 haroşa - 1 ters - 3 düz-1 ters- 3 düz- 1 ters-3 düz-1 ters-3düz-1 ters-3 düz-1 ters-3 düz-1 ters-1 düz
Her 4. sırada 1 ilmeği çıkarıp diğer 2 ilmeği çıkarıp 1 ilmeği ve diğer iki ilmeği şişe geçirip burdum.
Bu şekilde 46 diş haroşa ördükten sonra kesme işlemini yaptım. 8 haroşayı kestikten sonra  1 ters ilmeği bıraktım .İlmeği 1 kez ördükten sonra diğer 3 ilmeği kestim .Her bıraktığım ters ilmekte kestiğim ilmeği bir kez daha ördüm. İlmekleri kestikten sonra kenarları örerek birleştirdim. Tepe kısmını ipi geçirip büzdüm. Ters ilmekleri sıra sonuna kadar söktüm. Ponpon yapıp diktim.

AKARDİON BOYUNLUK
 58 ilmek başladım. 6 sıra ters ördüm. 6 sıra düz ördüm. Bu şekilde 4 ters 3 düz bölüm olmak üzere toplam 7 bölüm olunca kesip, örerek birleştirdim. Ters sıralar öne gelecek şekilde birleştirdim.


6 Mart 2015 Cuma

HAVUÇLU TOPLAR

MALZEMELER:

4 adet havuç
1 su bardağından 1 parmak eksik şeker
1 paket 200 gramlık kare bisküvi
istenirse dövülmüş ceviz veya fındık

SÜSLEMEK İÇİN

Hindistan cevizi
süsleme şekeri

YAPILIŞI: Önce havuçları rendeledim. Şekeri ekleyip kısık ateşte havuçları pişirdim. Gerekirse çok az su katabilirsiniz. Suyunu iyice çektirdim.
Havuçlar soğuduktan sonra iyice ezdiğim bisküvileri katıp yoğurdum. İsterseniz dövülmüş ceviz veya fındık ta katabilirsiniz.
Elimde yuvarlayıp, Hindistan cevizi ve süsleme şekerlerine buladım. Pasta kağıtlarına koydum.
Bu ölçülerde ben 22 tane top yaptım. Çok hafif ve lezzetli bir tarif. Yapmak isteyenlere kolay gelsin. Bu arada sevimli kuşları A101'den aldım.